Waar moet je op letten bij het kopen van spaarlampen?

Gloeilampen zijn al enige tijd niet meer verkrijgbaar in de winkel. Energiezuinige lampen daarentegen zijn erg popualair. Daarnaast zijn deze lampen ook beter voor het milieu en natuurlijk ook voor je portemonnee. Maar waar let je allemaal op bij het kopen van een spaarlamp en hoe vergelijk je ‘normale’ lampen met spaarlampen? Hier lees je de tips die je gaan helpen naar energiezuinige verlichting in je woning.

 

Geld besparen
Geld besparen op lampen is, naast dat het beter is voor het milieu, vaak ook een belangrijek reden om te kiezen voor spaarlampen. Het gaat hier helaas niet om duizenden euro’s maar je bespaart al sneller dan je denkt! Gloeilampen van 60watt kun je makkelijk vervangen voor goede ledlampen voor dezelfde hoeveelheid licht. Ledlampen zijn al verkrijgbaar vanaf 5 euro en op jaar basis scheelt dat al vaak zo’n 12 euro per lamp en dus nog meer per jaar (afhankelijk van het aantal lampen in je woning).

verlichting

Bon bewaren
Een van de belangrijkste tips is het bewaren van je bon. Soms belooft een lamp een bepaalde prestatie en blijkt dit echter niet het geval te zijn. In dit geval is het handig om de bon te bewaren om er eventueel mee terug te kunnen gaan naar de winkel.

Welke soorten lampen?
Er zijn vier verschillende soorten lampen, namelijk: de welbekende gloeilamp, de ledlamp en de spaarlamp en de halogeenlamp. De gloeilamp wordt tegenwoordig niet meer verkocht.
Als er gekeken wordt naar de energiezuinigste lampen, dan zijn de ledlampen het zuinigst. Deze lampen zijn altijd wel iets duurder geweest dan spaalampen, maar worden in de loop der jaren wel steeds goedkoper! Daarnaast gaat deze lamp wel gemiddeld langer mee dan de halogeenlamp en spaarlamp. Het is ook goed om te weten dat ledlampen warmte af moeten kunnen voeren via de lampvoet, anders riskeer je de kans dat de lamp stuk gaat.
Spaarlampen zijn lampen die ook steeds populairder worden. Realiseer je wel dat spaarlampen langzamer warm worden dan andere lampen. Op momenten dat je snel licht nodig hebt is dit dus niet ideaal. Daarnaast geven ze ook wat minder licht als het koud is buiten. Zet je je lampen vaak aan en uit? Dan is de spaarlamp niet de geschikte lamp voor jou.
Halogeenlampen zijn de minst zuinige lampen van bovengenoemde. Daarnaast is ook de levensduur van de lamp aanzienlijk korter en is de kans groot dat de lamp erg heet wordt.

Lichtkleur
De lichtkleur van energiebesparende lampen zijn vaak gelijk aan die van oude gloeilampen. Deze informatie vind je vaak op de verpakking en wordt weergegeven in Kelvin. Wanneer het getal hoger is dan 2.700K dan creer je vaak kouder licht in je woning.

Dimbaarheid
Helaas kun je de meeste spaarlampen niet aansluiten op een dimmer. Maar ook hier zijn uitzonderingen in. Halogeenlampen zijn namelijk altijd aan te sluiten op een dimmer. Bij ledlampen is dat vaak de helft. Of een lichtbron dimbaar is of niet vind je vaak terug op de verpakking net als de lichtkleur.

Heb jij energiezuinige lampen thuis? Ben je opzoek naar wat meer informatie hierover? Bezoek dan de website van Industriele lampen online over welke lichtbronnen er zijn.