Baltic Nederland

VERLICHTINGSPLAN

Licht in uw huis of tuin, voor velen een moeilijk begrip. Immers, in de winkel lijken de verlichtingsarmaturen leuk om te zien, maar wat voor licht geven ze in uw eigen woonkamer? Moet ik gebruik maken van led lampen of spaarlampen of oude halogeen lampen? En is de hoeveelheid licht wel voldoende, heb ik geen last van hinderlijke inkijk in de lampen, etc., etc. Allemaal vragen waarop de adviseurs van BalticLicht & Design u een helder antwoord kunnen geven. Aan de hand van uw wensen wordt voor u een verlichtingsplan op maat gemaakt. We vinden het nml belangrijk om naast een optimale verlichting ook te kijken naar energiebesparende oplossingen en zo te besparen met goedkope energie.

Aan de hand van dit verlichtingsplan wordt bekeken welke van de vele duizenden verlichtingsarmaturen voor uw situatie geschikt zijn. Vanzelfsprekend wordt ook gekeken naar uw inrichtingsstijl en het kleurgebruik. Zo wordt de verlichting van uw woonkamer of keuken op maat vastgesteld.
De sfeer in uw huis wordt grotendeels bepaald door de verlichting, besteedt hier dus extra aandacht aan. Met hulp van de adviseurs van BalticLicht & Design komt u tot een resultaat wat gezien mag worden.

WAT ALS BASISVERLICHTING?

Allereerst kiezen we de basisverlichting, m.a.w. de egale rustige verlichting die al een stukje van de sfeer bepaald. Dit kan men bereiken door het gebruik van indirect licht, tegenwoordig vaak toegepast door middel van halogeen up-lighters. Dit kan met behulp van staande up-lighters maar er zijn ook wanduitvoeringen leverbaar.
Ook kan basisverlichting bereikt worden met direct licht, let er dan wel op dat de armaturen geen inkijk hebben en niet verblinden. Vroeger werd hiervoor vaak de staande schemerlamp gebruikt, nu ziet men steeds meer armaturen met hoogwaardig glas in een bijzondere vormgeving.
Als aanvulling worden dan wandlampen en/of tafellampen toegepast. Tegenwoordig maken veel fabrikanten complete series waardoor een luxe uitstraling ontstaat.

ACCENTVERLICHTING

Accentverlichting bereikt u met bijvoorbeeld halogeenspots. Hiermee licht u objecten uit: een schilderij aan de muur, een plant, een kunstobject, etc. Halogeenspots bestaan zowel voor inbouw als voor opbouw.
Ook kunnen halogeenspots op laag- of hoogvoltrails verkregen worden. Met deze systemen kan men niet alleen enkele spots op een stukje rail krijgen, maar zelfs volledige verlichtingssystemen opbouwen met behulp van uplighters, spots, hanglampen, etc.

SFEERVERLICHTING

Gaat u lampen kopen? Dan is het goed om te weten dat eigenlijk alle verlichting – dus zowel de basisverlichting als de accentverlichting – als sfeerverlichting gebruikt kan worden. Door met kleuren te spelen of door de lampen te dimmen, kan de juiste sfeer bepaald worden.
Tegenwoordig ziet men ook steeds meer lichtobjecten, armaturen die men eigenlijk meer als kunstwerk moet zien. Deze armaturen kunnen in bepaalde situaties een geheel eigen sfeer creëren.
Lichtobjecten uit glas, stof of metaal, de keus hierin wordt steeds groter. Vele ontwerpers en designers gebruiken licht om hun ontwerp iets extra’s te geven.
Ook kleuren voegen veel toe aan de sfeer in uw huis. Armaturen met gekleurd glas geven een heel apart effect. Zeker wanneer u af en toe eens de kleur wisselt, naar gelang uw stemming of het seizoen.

EEN TUIN ZO MOOI

De tuin wordt steeds belangrijker. Niet alleen als verlengstuk van de woonkamer maar ook als plek waar je je direct thuis voelt.
WAT WENST U ?
Als ik voor een eerste bezoek bij u langskom is het handig dat u alvast uw gedachten laat gaan over de volgende zaken.
Wat voor een soort tuinstijl wil ik graag ?: romantisch, strak, barok, zakelijk etc.
Wat voor een steensoort vind ik mooi ?: beton, klinkers, sierstenen etc.
Wat wil ik beslist wel of niet in de tuin ?: Zandbak, vijver, pergola, verlichting, beelden, schuttingen etc
Hoeveel uur wil ik per week aan tuinen besteden (gemiddeld)?
Voor welke doel dient mijn tuin : als speeltuin voor de kinderen, als siertuin, als gebruikstuin etc.?
Welke beplanting wil ik in mijn tuin : veel struiken of juist veel vaste planten, bollen, 1 – jarigen etc.?
Zijn er speciale wensen die hier nog niet eerder genoemd zijn bijv. heeft u een handicap waardoor tuinieren alleen mogelijk is op een bepaalde hoogte of bent u rolstoelafhankelijk ?
Wilt u alleen advies, alleen een schets, een uitgebreid ontwerp, een beplantingsplan ?
Wat is uw budget ? (Het is ook mogelijk om de complete tuinaanleg over een aantal jaren te realiseren. Bijvoorbeeld : Het eerste jaar laat u de tekeningen maken. Wordt de tuin geëgaliseerd, paden en terrassen aangelegd en graszaad ingezaaid zodat u er toch netjes bijzit.
Het tweede jaar gebruikt u voor aanleg van bloembakken, vijvers, verhogingen, zitkuilen etc. en misschien alvast wat beplanting. Het derde jaar wordt de tuin geheel ingericht en afgemaakt.

TUINPLAN

WAAROM EEN GOED TUINPLAN?

De basis van een evenwichtige tuin is een goed plan. Het is misschien een grote investering om een plan te laten maken door een hovenier of tuinarchitect, maar deze verdient zich uiteindelijk terug. Een hovenier weet precies wat goed en slecht is voor uw tuin. Hij kan uw wensen en ideeën toepassen in een ontwerp, en dit samenvoegen tot een goed evenwichtig plan. Heeft u kinderen, meerdere auto’s, is een vijver of gazon gewenst? Wilt u een romantische, engelse of Japanse tuin? Wat is uw budget? Vormen, lijnen, verhoudingen en contrasten spelen hierbij een grote rol. Eenvoudige vormen geven meer rust in een tuin dan allerlei kleine hoekjes en fantasie figuren. Verdiep u ook eens in de soorten steenmateriaal, natuursteen geeft weer een ander uitstraling dan betonstenen of kiest u liever voor gebakken materiaal.

Ook de beplanting speelt een belangrijke rol. Contrasten tussen coniferen, bladverliezende en groenblijvende heesters in combinatie met vasteplanten, geven de tuin het hele jaar kleur. In combinatie met verlichting kan dit tot verassende resultaten leiden. Laat u bij aanschaf van planten goed adviseren, een klein boompje of heestertje ziet er schattig uit, maar kan uit groeien tot een woudreus.
De bovenstaande uitgangspunten en voorbeelden vormen vaak het struikelblok voor veel mensen. Veel mensen beginnen in het wilde weg te tuinieren en plantjes in de tuin te zetten, zonder dat er echt over een plan wordt nagedacht. Veelal zijn deze mensen langer bezig met de aanleg van hun tuin en valt het resultaat vaak tegen. In de praktijk blijkt dat de beplanting niet op de juiste plaats staat wat resulteert in slecht groeiende beplanting, wat dan weer vervangen moet worden. De kosten kunnen hierdoor aardig oplopen.
Door een tuinplan te maken met een vakbekwaam hovenier, heb je altijd een goed plan. U kunt met hem/haar uw plannen bespreken en u kunt zich uitgebreid laten informeren.

Deze investering heeft ook als voordeel dat de waarde van uw huis toe neemt. Om te zorgen dat deze investering zijn waarde behoud is het misschien goed om even stil te staan bij het onderhoud. Onderhoud stopt niet bij het verwijderen van onkruid en afgevallen blad, of een maal per week het gazon te maaien. Een goede begeleiding zorgt ervoor dat de tuin in een goede conditie blijft. Snoeien van heesters geven vaak problemen door het ontbreken van kennis. Maak eens een rondje door de tuin met een hovenier, hij kan u dan adviseren bij het onderhouden van uw tuin, bemesting, controle op ziekte en plagen enz. Indien u weinig tijd heeft kunt u uw tuin ook laten verzorgen door een hovenier.

Aandacht voor de watervoorziening van de tuin is zeer belangrijk, in veel gevallen wordt er te weinig water gegeven. Langdurig water geven heeft veel meer zin, dan elke keer een beetje. Het zorgt ervoor dat de planten dieper wortelen dan de toplaag, dus minder kans op uitdrogen van de beplanting. Een watergeefsyteem kan hier uitkomst bieden. Kortom na een drukke werkdag is het prettig om op het terras te zitten met een drankje en te genieten van uw droomtuin.

Wanneer u met uw tuinplan bezig bent kunt u ook rekening houden met de wijze waarop uw woonkamer en tuin één kunnen worden. Via mooie openslaande tuindeuren geniet u vanuit uw woonkamer al van uw mooie tuin. Al vroeg in het voorjaar als de zon aan kracht wint kunt u af en toe de tuindeuren openzetten. Echter zodra de zomer echt aanbreekt loopt u nog sneller van uw woonkamer naar uw tuin en weer terug. Tuindeuren.com is specialist op het gebied van terrasdeuren en helpt u bij alles rondom uw nieuwe deuren. De nieuwe tuindeuren worden in één dag geplaatst zodat u direct geniet van meer vrijheid, licht en ruimte.